четвер, 23 травня 2013 р.

За народним календарем 22.05.2013 День Миколи Весняного!!!

 
У народному календарі 22 травня має назву Миколи Весняного або Теплого, і цей святий сприймається як покровитель тварин, худоби, а також хліборобів та землеробства.
Одна з найголовніших подій "на Миколу" – це вигін коней у поле на першу пашу. "Микола весняний" вважався святом конюхів, і з цього приводу на площі, посеред села, священики кропили коней свяченою водою. В полі їздили вершники – "щоб нечиста сила коней не мучила".
Взагалі "Микола Теплий" вважався чоловічим святом, тому що багато хлопців випасали коней цілу ніч уперше.
На Літнього Миколи також сіяли гречку і починали стригти овець. Народні приказки та прикмети говорять: "Прийшов Літній Миколай – коней випасай", "Юрій з теплом, а Микола – з кормом", "До літнього Миколи не сій гречки і не стрижи овечки", "Літній Микола теплий і квітучий – буде багато меду".
Вважалося, що до цього свята не можна купатися у водоймищах, "бо з чоловіка верба виросте" (тобто із поставленого над його могилою вербового хреста).
За християнським календарем це свято було пов'язане із перенесенням мощей Святого Миколая Чудотворця з Мір Лікійських, де він був похований після смерті (у 345 році) до міста Барі у Південній Італії, де вони зберігаються і донині.

Немає коментарів:

Дописати коментар