вівторок, 13 серпня 2013 р.

Музей волинської ікони святкує двадцятиріччя!!!!

Музей волинської ікони святкує своє двадцятиріччя!
Збірка музею налічує понад три тисячі експонатів. Значна частина їх з’явилася завдяки рятувальним експедиціям, організованим основоположником української мистецтвознавчої науки Павлом Жовтовським. У 1980–1985 роках він працював науковим консультантом експедицій Волинського краєзнавчого музею з виявлення, обліку і збору цінних історичних і мистецьких пам’яток. Тоді від нищення і розкрадання в державному Музейному фонді було врятовано понад тисячу предметів українського сакрального мистецтва XVI–XIX століть.
 Найцінніші з них нині представляють лучанам та гостям краю, науковцям самобутню регіональну волинську школу іконопису.Нині у восьми залах — понад сотня пам’яток іконопису, предмети церковної декоративної різьби, металопластики, які представляють різноманітність стилів і творчих манер професійних і народних майстрів, діяльність іконописних осередків Волині, характеризують розвиток волинського малярства XVI—XVIII ст. У музеї також експонуються твори видатного українського іконописця Йова Кондзелевича.
Нині невеличкий колектив, який з моменту утворення очолює заслужений працівник культури Тетяна Єлісеєва, став одним із найавторитетніших українських осередків пошукової і наукової роботи в царині сакрального мистецтва. Тут також постійно проходять тематичні вечори, презентації, зустрічі, концерти камерної музики та духовного співу. Активними стали і обміни виставками з іншими авторитетними музейними закладами, дослідницька робота з колекціонерами, любителями старовини. Під час однієї з них, наприклад, волиняни змогли побачити корону Данила Галицького. Після копіткої дослідницької роботи, в якій було задіяно понад тисяча людей і численні архіви, в тому числі й Ватикану, її відтворив у благородному металі та коштовних каменях меценат і засновник ордену імені цього великого князя Ігор Жук.
 
 
 
 
 

 



 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар